Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Mi a PET-CT?

A PET egy olyan, néhány évtizedes múlttal rendelkező diagnosztikai eljárás, amely a legtöbb rosszindulatú daganatos megbetegedés, illetve gyulladásos betegség gyors, pontos és biztonságos vizsgálatát teszi lehetővé. A PET kamera az emberi test működéséről molekuláris, illetve sejt szinten képes képeket alkotni, ezáltal mintegy feltérképezi az emberi szervezetben zajló kóros folyamatokat.Az orvosok a PET diagnosztikát elsősorban a rosszindulatú daganatos megbetegedések korai felismerésére, stádiumának meghatározására, valamint az alkalmazott terápiák eredményességének felmérésére alkalmazzák. A PET vizsgálat jelentősen javítja a diagnosztikai pontosságot, ami a betegek több mint egyharmadánál vezet az alkalmazott terápia megváltoztatásához.
A PET a CT-vel (computer tomográfia), illetve az MRI-vel (mágneses rezonancia képalkotás) ellentétben nem a test anatómiai és szerkezeti elváltozásait térképezi fel, hanem a sejtek, szövetek biokémiai és a szervezet élettani folyamatairól ad funkcionális információt.

 

 

A vizsgálat menete:

A PET vizsgálat során a beteg radioaktív izotóppal jelzett anyagot kap intravénás injekció formájában. Ennek a nyomjelző anyagnak a testen belüli eloszlását érzékeljük a PET kamera segítségével.

Leggyakrabban szőlőcukor (glükóz) molekulát jelölünk meg pozitron sugárzó izotóppal. A beadott cukorszerű anyagot a sejtek anyagcseréjük intenzitásától függően veszik fel. Minél intenzívebb a sejt anyagcseréje, annál több cukrot használ adott idő alatt. A rákos sejtek a kontroll nélküli burjánzásuk (osztódásuk) miatt, lényegesen több cukrot használnak fel, mint a normális sejtek. Megfordítva, a csökkent életfunkciójú, vagy elhalt sejtek a normálisnál lényegesen kevesebb cukrot vesznek fel. Így a vizsgálat alkalmas az élő tumorszövet kimutatására és a sikeres terápia következtében elhalt daganattól való elkülönítésére. Ez a PET vizsgálat nemcsak a daganat diagnosztikában alkalmazható, hanem egyes kardiológiai és ideggyógyászati kórképekben is fontos klinikai információt ad. Például infarktuson átesett betegeknél egy tervezett műtéti beavatkozás előtt a szívizom életképességét becsüli, mely előre jelezheti a beavatkozás sikerességét. Ugyanakkor, egyes központi
idegrendszeri betegségek felismerésére és rejtett gyulladásos gócok felkutatására is nagyon érzékeny módszer.
A centrumba való megérkezése után jelentkezzen a PET-CT központ recepcióján, ahol a vizsgálatra érkezők fogadása, regisztrálása történik. Kérjük, az előjegyzett időpont előtt érkezzen, mivel a vizsgálathoz szükséges izotóp néhány óra alatt lebomlik és felhasználhatatlanná válik, így a késés a vizsgálat elvégzését meghiúsíthatja.

A recepción ellenőrzik a személyazonosságát,felveszik személyes adatait, kitöltik a szükséges papírokat, és röviden ismertetik a vizsgálat menetét. Ennek alapján egy betegjogi nyilatkozatot kell aláírnia arról, hogy a szükséges tájékoztatást megkapta, és beleegyezik a vizsgálat elvégzésébe.

A betegelőkészítés során előbb az anamnézis (kórtörténet) felvétele történik meg, majd néhány állapotfelmérő vizsgálatot végzenek (vércukor, vérnyomás, testsúly, testmagasság mérés stb.). Elkérik az Ön által hozott korábbi leleteket és filmeket/CD-ket, ezek közül a vizsgálat értékeléséhez szükségeseket lemásolják, majd az eredetieket visszaadják. Eredeti dokumentáció nem marad ,a vizsgáló helyen, ha esetleg mégsem kapná vissza leleteit/filmjeit, kérjük, távozásakor jelezze a recepción!Az előkészítés során a vizsgálati protokolltól függően előfordulhat, hogy orális CT-kontrasztanyagot (egy ánizs ízű folyadék) kell innia, illetve a vizsgálathoz szükséges gyógyszereket kaphat. Ha klausztrofóbiás vagy szorong, enyhe nyugtatót kérhet az ott dolgozó radiogrfáustól.

A legfontosabb hogyha bármilyen kérdése van, ha bármilyen magyarázatot nem ért meg, ha úgy érzi nem kapott meg minden szükséges információt, vagy ha a vizsgálati eljárás során bármilyen zavaró körülményt érzékel, akkor azt haladéktalanul jelezze az Önnel foglalkozó radiográfusnak.

FDG beadása és nyugalmi időszak

Az állapotfelmérést követően átkísérik a nyomjelző anyag beadás, a nyugalmi tartózkodás helyszínére.

A jelzőanyagot vénás injekció formájában kapja meg, mely után mintegy 45-60 percet kell teljes nyugalomban várakoznia az erre a célra kialakított helyiségben. A várakozás során fontos a teljes fizikai és szellemi nyugalmi állapot.

Ebben az időben, a vizsgálat típusától függően, a kontrasztanyag ivását tovább kell folytatnia (összességében 1-1,5 liter folyadékot kell elfogyasztania).

A 45-60 perces várakozást követően, közvetlenül a PET-CT vizsgálat megkezdése előtt megkérik, hogy fáradjon ki a WC-re. A vizelet kiürítése azért fontos, mert a várakozási idő végére a beadott FDG közel egynegyede koncentrálódik a hólyagban, ami zavarhatja a medence esetleges elváltozásainak megítélését.

A PET-CT vizsgálat

Munkatársunk bekíséri a kamera helyiségbe, és segít felfeküdni a vizsgálóasztalra. A vizsgálat során az asztal meghatározott program szerint, 15-40 perc alatt végigmegy Önnel a PET-CT kamera „alagútján”, miközben mozdulatlanul kell feküdnie. Az első közel 1 percben a CT vizsgálat történik meg, mely kevés zajjal járhat. Ezt követi a PET vizsgálat, ami teljesen zajtalan.

A PET-CT kamerában mikrofonok és hangszórók vannak elhelyezve, melyek segítségével kommunikálhat az operátorral. Ha vizsgálat alatt bármilyen problémája adódik, azonnal jelezze az operátornak.

A vizsgálat befejezését követően lesegítik a vizsgáló asztalról és ezzel a vizsgálat befejeződött.

A PET-CT:

A legkorszerűbb PET diagnosztikai eszközökben ma már egyetlen kombinált képalkotó rendszerbe építik a PET és a CT kamerát, ezt nevezzük PET-CT-nek. A PET-CT berendezések -egyesítve az egyes részegységek előnyös tulajdonságait- egy vizsgálat során nyújtanak mind anatómiai, mind funkcionális információkat a betegekről.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés