Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Mi a CT?

A CT a computer tomografia angol kifejezésének rövidítése.

A CT vizsgálat röntgensugár által végzett vizsgálat, mely számítógép segítségével rétegfelvételeket készít testünk különböző régióiról. Ez a vizsgálat jóval informatívabb egy hagyományos röntgen felvételnél, mivel a különböző szervek vagy elváltozások sokkal részletgazdagabban jelennek meg, illetve kontrasztanyag használatával sokkal jobban elkülöníthetővé válnak egyes részletek. A vizsgálattal ábrázolható az agy, a mellkasi és hasi szervek, a gerinc és egyéb csontok, ritkábban a vázizomzat. Legtöbb esetben kimutatható a szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése.

A vizsgálat menete

A beteg felvilágosítása és beleegyező nyilatkozat aláírása után a beteget egy vizsgáló asztalra fektetik, karjait vizsgálattól függően a feje fölé emeli, vagy a teste mellett tarja. Kontrasztanyagos vizsgálatnál az operátor biztosít egy vénát a páciens karjában (ez általában könyökhajlatban történik, de lehet máshol is), összekötik a kontrasztanyagot beadó, un. injektorral, majd betolják egy kb. 1,5 m széles karikába, melyben a röntgencső helyezkedik el. A vizsgálat alatt a röntgencső körbeforog a test körül, míg az asztal folyamatosan mozog.
A vizsgálat közben szükség lehet irányított légzésre, ilyenkor vagy egy gép, vagy az operátor diktálja a betegnek a légvételt. Erre azért van szükség, mert a készülék igen érzékeny a mozgásra. Ha a beteg nem megfelelő időben szívja be a levegőt, vagy fújja ki, a kép életlen, homályos lesz, és így az értékelhetetlenné válik.
A modern gépek már nagyon gyorsan képesek elkészíteni egy vizsgálatot, így nem kell attól tartani, hogy hosszú távon nem jutunk levegőhöz.

A vizsgálat, amit a gépben kell eltölteni kb. 5 perc- 20 perc közötti időtartam, vizsgálattól függően. Erről előzetesen az operátor tájékoztat. Bár ez idő alatt a páciens „egyedül” fekszik a vizsgáló asztalon, az operátor látja őt egy „üvegablakon” keresztül, ill. a vizsgálat teljes időtartama alatt hallja a pácienst, bármilyen probléma felmerülésénél lehet szólni.

A vizsgálni kívánt testrészről natív (kontrasztanyag nélküli) sorozat elkészítése után befecskendezik a kontrasztanyagot a testébe ezt újabb sorozat elkészítése követ.

Néhány esetben szükség lehet egy késői fázisra. Ekkor már nincs kontrasztanyag befecskendezés. Végezetül eltávolítják a beteg vénájából a tűt, és ha minden rendben van, azaz a beteg jól érzi magát, akkor vége a vizsgálatnak.

Hasi CT vizsgálatok esetében a vizsgálatot megelőzően az operátortól kb. 2 liter folyadékot fog kapni (ez lehet sima víz, ill. kontrasztanyagot tartalmazó víz ) amit kb. 2 óra alatt kell lassan, kortyolgatva meginni. A vizeletet nem kell visszatartani ez idő alatt, el lehet menni mosdóba, amikor szükséges.

Hogyan kell előkészülni a vizsgálatra?

A vizsgálatra minden korábbi leletét hozza magával, ennek hiányában a diagnózis bizonytalan lehet, ill. a radiológus orvos nem tudja összehasonlítani a korábbi eltérések javulását ill. rosszabbra fordulását.

Pajzsmirigy betegségről, vese betegségről a vizsgálót tájékoztatni kell, lehetőleg leletekkel alátámasztva.

Ha önnek diabetese (cukorbetegsége) van, tudnia kell az orális (szájon át szedett) gyógyszere nevét és szedésének pontos idejét. Erre azért van szükség, mert bizonyos diabetes gyógyszerek szedése negatívan reagálhat a kontrasztanyag beadásával és veseműködési zavar léphet fel.

Ezen diabetes gyógyszerek közismertek, ezekről érdeklődhet beutaló orvosától, vagy a vizsgálatot végző operátortól, és csak annyi az ön teendője, hogy a vizsgálat napja előtt minimum 48 órával ezeket nem veszi be. További teendőkről ezzel kapcsolatban a vizsgálat elvégzése után kap felvilágosítást az operátortól vagy radiológus orvostól.

A vizsgálatot megelőzően minimum 4 órával enni nem szabad. Ha cukorbeteg természetesen szükség szerint egy keveset lehet enni.

Folyadékot fogyasszon a vizsgálat előtt és után is bőségesen.

A vizsgálatra előkészítést illetően és felmerülő kérdések esetén a radiológus orvos ill. operátor készséggel segítségére lesz.

A kontrasztanyag hatásai:

A kontrasztanyag jódot tartalmazó röntgen kontrasztanyag. A szervezetbe juttatva növeli egyes szervek sugárelnyelő képességét, és ezáltal elkülöníthetőek a kóros ill. ép viszonyok.
A kontrasztanyagot legtöbb esetben könyök vénába juttatják be. A befecskendezés közben a beteg melegség érzést, keserű szájízt, vizelési ingert tapasztalhat, melyek a beadást követően megszűnnek.
Azonban előfordulhat, hogy valaki allergiás a készítményre. Ilyenkor jelentkezhetnek enyhe tünetek, mint például bőrpír, köhögés, remegés, és jelentkezhetnek akár életet fenyegető reakciók. Ezeket anaphilactoid reakciónak nevezzük.
Természetesen ez a súlyos allergiás forma nagyon ritkán fordul elő, azonban, ha mégis bekövetkezik, a vizsgálóban mindig tartanak olyan (életmentő) gyógyszereket, melyekkel a fellépő reakciók elháríthatók. Ezek MINDIG készenlétben vannak!

A kontrasztanyag több okból is fontos

1. Megfesti az ereket, így nem csak a szervekről, hanem az erek állapotáról is információ nyerhető.
2. Egyes elváltozások a szervekben különlegesen halmozzák ezt az anyagot, melyből egyértelművé válik, hogy kóros eltérésről van e szó.

Ennek hiányában viszont a talált elváltozásról nem mondható pontos vélemény.

Beleegyező nyilatkozat kitöltése:

A vizsgálatot csak olyan személyen lehet elvégezni, aki beleegyező nyilatkozatot töltött ki. Ez az esetleges kockázati tényezők ill. röntgensugár alkalmazás miatt szükséges.
Amennyiben a beteg eszméletlen, vagy szellemileg/fizikailag sérült a beleegyező nyilatkozatot a kezelőorvos, vagy a beteg legközelebbi hozzátartozója írhatja alá.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés